ua en ru

Представлені головні планшети року: Apple, Nokia і Microsoft Samsung

Відразу три мастодонта персональної електроніки представили у жовтні свої нові флагманські планшети. Отже, хто краще - Apple, Nokia/Microsoft або Samsung? Android, Windows або iOS?

Відразу три мастодонта персональної електроніки представили у жовтні свої нові флагманські планшети. Отже, хто краще - Apple, Nokia/Microsoft або Samsung? Android, Windows або iOS?

Це питання вже давно перетворився із звичайного вибору між схожими як зовні, так і функціонально пристроями для персонального користування в ідеологічну війну. Апологети Apple ні за що не проміняють свої i-гаджети ні на що інше, армія фанатів і звичайних користувачів Android перемагає кількістю, а підпільний рух однодумців, відданих Nokia, бере своїми переконаннями і стійкістю. Але наша задача - постаратися об'єктивно оцінити переваги і недоліки кожної з систем/гаджетів і допомогти визначитися тим, хто ще не приєднався ні до одного з угрупувань.

Apple iPad Air

Екран: 9.7" Retina (2048x1536)
Процесор: Apple A7 (1.4 ГГц)
Пам'ять: 16 / 32 / 64 /128 Гб
Розміри: 240х169,5х7,5 мм
Вага: 469 / 478 г (Wi-Fi / LTE версії)

Представлені головні планшети року: Apple, Nokia і Microsoft Samsung

П'яте покоління iPad - це ще один виток еволюції планшетів Apple. Air став компактніше, легше і одночасно швидше і потужніше, ніж будь-яка з попередніх моделей. Суцільнометалевий, як завжди, корпус тепер навіть тонше, ніж у новітнього iPhone 5S. Новий iPad Air як ніколи схожий на MacBook Air - і дизайном, і за кольором, і за вагою, і... продуктивністю. Ми, нарешті, дожили до того дня, коли різниця в потужності між комп'ютером і планшетом практично не видно. Чи жарт, в планшеті варто процесор з 64-бітною архітектурою - як на суперпотужних серверах!

Навіщо така ядерна міць планшетіку, який за великим рахунком призначений для перегляду відео, гортання журнальчиков і серфінгу по "Фейсбуку", запитаєте ви? Так, загалом, нема чого, якщо ви дійсно використовуєте iPad у вищезазначених цілях. Хіба що всі додатки відкриваються миттєво, а сервіси працюють як швейцарський годинник. Але якщо вам потрібен планшет, скажімо, для роботи з важкими документами, великими презентаціями, довгими таблицями, якщо ви дизайнер/художник/фотограф, якому потрібно перевертати тоннами многомегабайтных фотографій, якщо ви пишете музику або монтуєте/редагуєте відео, або, того гірше, маєте справу з тривимірною графікою, потужний процесор і багато пам'яті вам потрібні як повітря. А враховуючи, що все більше людей взагалі відмовляються від комп'ютерів на користь планшетів, такий еволюційний виток цілком виправданий і закономірний. Планшет з іграшки та відеоплеєра перетворюється в повноцінний робочий інструмент. Недарма Apple вирішив в новій iOS 7 вбудовувати свій офісний пакет iWork абсолютно безкоштовно, так само як і GarageBand для запису музики, iMovie для редагування відео і iPhoto для обробки фотографій. А в магазинах з'являється все більше клавіатур і універсальних підставок для iPad.

Наявність модулів швидкісного wi-fi і стільникового LTE-зв'язку підтверджує цю тенденцію. Для простого скачування музики, додатків і серіалів вистачало і швидкості бездротового зв'язку попередніх моделей. У iPad Air встановлений двонаправлений (MIMO) двохдіапазонний, wi-fi, здатний завантажувати дані зі швидкістю до 300 Мбіт/с, і універсальний LTE, що працює у всіх країнах світу (окрім - поки - Росії, з якої ніяк не залагодять формальні питання; втім, це всього лише справа часу). І, звичайно, найсильніша сторона iPad Air - час автономної роботи, яке офіційно становить 10 годин, а за результатами численних тестів - ще вище (так, наприклад, в режимі перегляду відео з відключеною зв'язком iPad може пропрацювати майже 14 годин!). Якщо ж користуватися планшетом час від часу, по годині-дві в день, то його можна заряджати цілий тиждень, а то й більше.

Звичайно ж, ніхто не стверджує, що новий iPad створений виключно для роботи - просто він підходить для неї краще, ніж будь-який інший iPad попередніх поколінь. Ніхто не відміняв ні кіно, ні інших розваг, а що стосується ігор, то саме завдяки потужному процесору iPad Air стає абсолютним лідером в цій області. Найскладніші і видовищні ігри на ньому йдуть, ніби це не планшет, а ігрова приставка. Тільки з дуже якісним дисплеєм.


Завзяті маківники-яблоковеды куплять iPad Air замість старого хоча б з-за пари міліметрів товщини. Що стосується всіх інших, якщо ви все ще думаєте, міняти старий iPad на новий, то кінець вашим сумнівам повинен настати точно на цьому місці.